1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Här paras nyanlända ihop med etablerade Danderydsbor

Danderyds kommun och Friskis och Svettis vill hjälpa nyanlända att komma in i samhället, och öka förståelsen för de som kommer hit. Därför har de startat projektet med en träningskompis.
Friskis och Svettis i Danderyd vill hjälpa nyanlända att integreras i det svenska samhället. Därför bjuder de in nyanlända till gratis kompisträning i lokalerna i Mörby centrum.

Svettigt. Frewiniy Belay tränar tillsammans med Anna Niregård. Foto: Hege Hellström

Svettigt. Frewiniy Belay tränar tillsammans med Anna Niregård. Foto: Hege Hellström

– Vi bjuder in nyanlända kvinnor och män att träna tillsammans med någon av de ordinarie medlemmarna. På så sätt får man större möjlighet att komma in i samhället och öva på svenska, säger Pia Roos, verksamhetschef i Friskis och Svettis Danderyd.

En av dem som är med i projektet är Frewiniy Belay, 30. Hon är från Eritrea har bott i Danderyd i ett år och sex månader. Hon har nyligen fått en träningskompis i Danderydsbon Anna Niregård, 36.
– Jag ville vara med för att få träffa någon och lära mig språket. Och sport är viktigt för mig. Träning på det här sättet finns inte i mitt hemland, det är bara basket och fotboll, säger Frewiniy Belay och tillägger:

– Det är jättekul, fantastiskt.

“Vill kunna allt”
När Anna Niregård såg en skylt på Friskis och Svettis om att de sökte Friskiskompisar anmälde hon sig.

– Jag har alltid gillat att träffa nya människor, och så tränar jag ändå en hel del, säger hon.

– Vi har inte träffats så många gånger än, men vi har pojkar i samma ålder och tänker att vi ska ses utanför det här. Vi ska åka på familjegympa med barnen någon gång.

För Frewiniy Belay har träningen öppnat fler dörrar. Hon har provat på spinning, och för första gången i sitt liv suttit på en cykel.

– Vi började med spinning inne så ska vi cykla ute i vår, så att du får lära dig, säger Anna Niregård.

– Jag tycker om att cykla, men jag kan inte. Nu vill jag kunna allt. Jag mår bra av att träna. Det är ganska jobbigt, svettigt, men jag lär mig, säger Frewiniy Belay.

Anna Niregård poängterar att träningen är ett avslappnat sätt att umgås på.

– Det blir inte så påtvingat. Det blir inte så stelt, för vi kan fokusera på att träna, säger hon.

Ökar förståelsen för nyanlända
Förutom Friskis och Svettis är det också Danderyds kommun som står bakom projektet, där de försöker få in nyanlända i föreningslivet. Förhoppningarna är att de nyanlända ska bygga nätverk och lära sig svenska snabbare.

– Det är ett sätt för etablerade att engagera sig och det ökar förståelsen för de nyanländas situation, säger Milla Die Sörgärde, volontärsamordnare på kommunen.

Enligt Milla Die Sörgärde är det många av de nyanlända som vill träna, och Friskis och Svettis hoppas nu att någon av de nyanlända ska vilja fortsätta vara aktiv inom föreningen.

– Om man gillar föreningen kan man hjälpa oss och vara funkis. Då kanske man städar lite, putsar maskiner eller sitter i receptionen, säger Pia Roos.

– Man behöver liksom inte ha jättebra svenska. Och om man hjälper till en timma i veckan får man gratis träning.

Saga Lindqvist/Lotten Engbom

Källa: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-paras-nyanlanda-ihop-med-etablerade-danderydsbor/repqlr!umnAml1OTHa4atYaT1uHg/

Random Posts

LOAD MORE