1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Friidrotten vill utbilda fler föräldrar

Friidrottsföreningen Gnistan i Ronneby har lagt mycket krut på att utbilda barnens föräldrar. Föreningens tränare Sverker Sjölin tror att mer kunskap leder till ett ökat engagemang. Nu har han hjälpt Friidrottsförbundet att ta fram en webbaserad utbildning om vad det innebär att vara en idrottsförälder.

De senaste åren har Sverker Sjölin och friidrottsföreningen Gnistan i Ronneby försökt hitta olika sätt att engagera föräldrarna som har barn i klubben. De har lärt ut grundläggande kunskap om friidrott och om att vara ett bra stöd till sitt idrottande barn. Men målet har även varit att rekrytera nya ledare.

– Det har alltid varit viktigt för oss att möta föräldrarna och att på så sätt erbjuda ett mervärde för våra medlemmar. Vi har en öppen ledarutbildning där de som sen vill bli ledare är hjärtligt välkomna, men det är inget krav, säger Sverker Sjölin.

Gnistan har länge prioriterat att få med föräldrarna på tåget, men det är inte alltid enkelt. Sverker Sjölin tror att det ofta är en rädsla rotad i okunskap som hindrar många från att engagera sig. Där finns mycket jobb att göra.

– Det är ju deras barn som vi tränar. Jag som ledare måste förstå vad de har förväntningar och tvärtom. Vi är helt beroende av föräldrarna i föreningen för att få vår verksamhet att fungera, säger han.

För att nå fler föräldrar över hela landet har Friidrottsförbundet tagit fram en webbaserad utbildning. Den innehåller allt från fakta om träning och hälsa till föreningskunskap.

Deltagarna får också tips på hur de bäst är närvarande och stöttar, samtidigt som de undviker att sätta för mycket press, på sitt barn.

– Vi fokuserar istället på att stimulera till rörelse och glädje. Det är en viktig del av den här utbildningen. Vi vill uppmuntra föräldrarna att bara finnas där och tror också att det är betydligt lättare att engagera någon som vet vad det innebär att vara medlem i en idrottsförening, säger Daniel Bergin, Friidrottsförbundet.

Föräldrautbildningen ska antingen kunna genomföras på eget initiativ eller genom att föreningen sätter ihop grupper där deltagarna diskuterar innehållet. Den består av en introduktion och ytterligare fem delmoment.

Källa:  http://iof4.idrottonline.se/Riksidrottsforbundet/Allanyheter/2014/Friidrottenvillutbildaflerforaldrar/

Random Posts

LOAD MORE